За различията на БСП с Партията на европейските социалисти се

...
 За различията на БСП с Партията на европейските социалисти се
Коментари Харесай

Вигенин: БСП не отстъпи и на милиметър от обещаното за по-високи доходи, пенсии и работеща икономика

 _2024 izbori_v013

 

„ За разликите на Българска социалистическа партия с Партията на европейските социалисти се спекулира от участници в акцията, опитващи се да бъдат наши съперници в лявото. Да, имаме разлики, само че те не са по чак толкоз основни и съществени въпроси. Имаме доста повече общи неща. Когато приказваме за обществената политика, икономическите визии, екологията, правата на жителите, трудовите права, правата на служащите и ред други въпроси, и в земеделието, и в районното развиване и процесите на доближаване – там нямаме никакви разлики. И това, че имаме мощно политическо семейство в Екологичен потенциал, ни дава опция да имаме доста по-голямо въздействие ”.

Това съобщи лидерът на евролистата на „ Българска социалистическа партия за България ” Кристиан Вигенин в предаването „ Лице в лице ” на bTV.

В диалога за позициите на българските социалисти и ПЕС той добави: „ ПЕС въпреки всичко не е комунистически интернационал – там се почита особеното мнение. Аз вземам участие в управлението на ПЕС и мога да кажа, че по тези въпроси, по които имахме най-сериозни разлики като Истанбулската спогодба и още по-конкретно по някои въпроси, свързани с правата на ЛГБТ- общността, не по принцип, а във връзка с образованието в учебните заведения, както и по въпросите на миграцията - последователно има доближаване на нашите позиции ”, подерта лидерът на българските социалисти за Европейския парламент.

По дуите му доближаване има, не тъй като Българска социалистическа партия са трансформирали позиците си, а тъй като партиите от ПЕС, изключително в Западна Европа, защото в Източна обстановката е по-близка – са почнали да схващат, че емиграцията, когато не може да бъде следена, се трансформира в опасност за работещите фамилии в техните страни.

„ Защото емигрантите са склонни да стартират работа при по-ниско възнаграждение и трудовите хора в тези страни, чийто натурален бранител са социалистите, стартират да страдат и се обръщат към други фамилии, които не дават решения, само че са положителни популисти и употребяват този проблем. И аз виждам по какъв начин има известно връщане по тази тематика ”, уточни Кристиан Вигенин.

На репликата значи ли това, че ПЕС е по-консервативна на тематиката миграция, той отговори: „ Бих споделил - по-разумна. И един от главните правила в нашата платформа е - здравият разсъдък на първо място. Здрав разсъдък във всяко решение. Защото, когато липсва здравият разсъдък, когато решения в Брюксел се взимат на база на някакви идеологически визии, които не са основани на действителностите, стигаме да обстановки като със Зелената договорка. Която сякаш би трябвало да избави планетата и бъдещето на нашите деца след 100 години, само че унищожава бъдещето на нашите деца в този момент, тъй като, унищожава дребния и междинния бизнес, унищожава работни места ”, акцентира Вигенин.

Кристиан Вигенин бе безапелационен: „ Българска социалистическа партия желаеме преразглеждане на Зелената договорка. Имаме поддръжката на нашето политическо семейство, което споделя: Зелената договорка добре, само че тя би трябвало да бъде на първо място обществена договорка, с цел да може да има съответно приложение ”.

За въглищните централи: „ Българска социалистическа партия има ясна политика, тя е и в националната, и в европейската ни платформа. Ние ще предложим, само че това би трябвало да се реши и на европейско ниво – въглищните райони в Европа да бъдат образувани в стопански зони, които са освободени от налози за прочут интервал от време, с цел да може да се притегли нов бизнес, до момента в който се извърши този преход. Който обаче ние държим да не става в този момент и незабавно, за периодите, в които се възнамерява, а последователно, поетапно, с цел да няма разтърсвания и хората да не губят вероятност за тези региони ”, съобщи лидерът на евролистата на „ Българска социалистическа партия за България ”.

„ В тази Европейска комисия и в настоящия парламент няма схващане, само че аз съм уверен, че в идващия ще има. Вярвам, че в идващия европейски парламент ще има доста повече членове на Народното събрание, които стъпват на здравия разсъдък ”, уточни Вигенин.

Той обаче подчертава върху това, че има национални тематики, които би трябвало да бъдат прокарвани в Екологичен потенциал и които са значими. На последвалия въпрос би трябвало ли България да продължи да поддържа военно Украйна, Кристиан Вигенин отговори:

„ Тук спор няма. Като приказвам за доближаване на позициите, ще прибавя: Мнозинството от ПЕС са за военна поддръжка на Украйна, като те до неотдавна най-малко считаха, че този спор ще приключи единствено когато и в случай че Украйна победи Русия. Без някой да дефинира какво значи това. И виждате, че това наподобява все по-нереалистично към днешна дата. По наше предложение, на Българска социалистическа партия в платформата на ПЕС от общоевропейската ни платформа – другояче всяка партия си има своите стратегии, успяхме да запишем, че крайната цел е постигането на обективен и дълготраен мир. Защото думата мир отсъстваше от плана на ПЕС ”, сподели лидерът на българските социалисти за Европарламента и добави:

„ Виждате по какъв начин, когато подхождаш рационално и аргументирано, може да не успеем незабавно и в този момент с нашата позиция, само че тя въпреки всичко намира схващане, тъй като е основана на здравия разсъдък. Ето, оттова тръгваме. Така че спекулациите би трябвало да спрат и дано да кажем – Европа е демократична, ПЕС е формирана от демократични партии, особеното мнение се почита, когато го поставиш по съответен метод. И аз нямам терзания за това ”, съобщи Кристиан Вигенин.

За сглобката и разглобката: „ Това беше един изкуствен съюз, който откри своя натурален свършек. Съюз, учреден на изменничество към гласоподавателите на всички обединения, които участваха в него. Няма по какъв начин да не бъдеш осъден, когато предаваш правилата си, откакто си се борил за едно нещо в акцията, само че незабавно по-късно правиш нещо друго ”, съобщи социалистът.

Вигенин бе безапелационен: „ Българска социалистическа партия е поредна години наред и във времето от предходните избори до тези, изрично ще кажа, че не сме пристъпили на милиметър от това, което сме обещавали. Не сме спрели да се борим, както се споделя - 24 часа, може би по тази причина ни се падна и номер 24, за това което сме дали обещание на хората: За по-високи заплати, за по-високи пенсии, за икономическо развиване на страната, доближаване на районите, по-добро здравно обезпечаване ”, уточни зам.-председателят на Българска социалистическа партия.

На репликата на водещата, че Асен Василев вдигнал пенсиите и в поседните месеци работната заплата се е вдигнала внезапно, Вигенин реагира: „ Толкова внезапно се е вдигнала, че към момента сме последни по заплати в Европа. Така че – дано си слагаме вярно задачите и разясняваме обстоятелства ”. И съобщи:

„ Не съм склонен, че Асен Василев вдигнал пениите, като че ли си е извадил от джоба, от личните пари и е вдигнал пенсиите. Политиката за по-високи пенсии е политика на Българска социалистическа партия, която беше наложена, когато дружно участвахме в държавното управление през 2022. И беше продължена с наша поддръжка, когато Асен Василев продължи да бъде министър в това държавно управление. Но това е политика на Българска социалистическа партия – спекулации са, че Политическа партия са пристигнали и внезапно заобичали възрастните хора. Нищо сходно ”, уточни Вигенин.

Социалистът напомни, че с помощта на безапелационното гледище на Българска социалистическа партия месеци наред Народното събрание е приел предлагането минималната работна заплата да бъде половината от междинната. „ Това нямаше да се случи без нас. Тя се усили съществено, в този момент ще се усили повече – ще стане към 1100 лв. от 1 януари по нашите сметки ”, уточни Вигенин.

По думите на лидера на евролистата на „ Българска социалистическа партия за България ” хората не трябва да считат, че европейските избори са толкоз надалеч или че българските са по-важни. „ Българските също са европейски, европейските са и национални. Защото в случай че не беше решението в Брюксел, което предложи минималната заплата да бъде половината от междинната в страните-членки, ние нямаше да можем да го наложим. Но, базирайки се на потребностите на България и на европейското решение, което беше прокарано и с гласовете на социалистите в европейските институции, успяхме да създадем това в България ”, акцентира Кристиан Вигенин.

Защо българските избори са европейски: „ От нашите избори зависи какво ще бъде идващото държавно управление. Следващото държавно управление ще излъчи идващият български еврокомисар, т.е. какъв ще е еврокомисаря на България, какви решения ще взима еврокомисията зависи от това по какъв начин българите ще гласоподават през юни. Дали желаят отново един безусловно неизвестен еврокомисар, не желая да встъпвам, само че общо взето някой да е чул за една година, че има български комисар който се споделя Илиана Иванова? Мисля, че не ”, разяснява социалистът.

Вигенин добави още причини: „ Министрите вземат участие във взимането на решения в Съвета на Европейски Съюз – това е съзаконодателя в Брюксел, наред с Екологичен потенциал. Ако имаме министри-социалисти, които отидат в Брюксел, те ще пазят едни позиции, едни решения ще се взимат там. Като отидат отново Политическа партия или ГЕРБ и Движение за права и свободи – те имат напълно друга визия във връзка с обществените въпроси ”.

И в хода на диалога за политиките, лидерът на евролистата на „ Българска социалистическа партия за България ” добави: „ Има една групировка, която се е цанила, някак си, за пръв бранител на правата на европейските и българските работещи и съгласно нея ПЕС не обръщала внимание на тези неща. „ Солидарна България ” да ги нарека. Те може би са не запомнили - претендентът за ръководител на Европейска комисия на Партията на евроейските социалисти е Никола Шмит, който е сегашният еврокомисар по работни места и обществени права. Това, единствено по себе си, ясно демонстрира къде са целите на европейското социалистическо семейство. Ако погледнете и нашата платформа, приказваме за по-високи заплати, за сигурност в изискванията на труд, равнене на заплащането сред дами и мъже, присъединяване на служащите във взимането на решения във връзка с тактиките на предпирятията. Целият този кръг от въпроси европейското семейство и ние от Българска социалистическа партия, тук в България сме единствените, които го слагаме ”, разяснява Кристиан Вигенин.

„ И Възраждане ли причислихте към левите – „ Възраждане ” са и крайнодясна партия, която си контактува с крайннодесните в Европа и се е нагласила там да върви ”, реагира Вигенин на имитация на водещата за доста партии в ляво и добави: Неведнъж съм казвал: обединяването вляво ще го създадат гласоподавателите, когато престанат да опитват и спрат да си пилеят гласа по дребни обединения, които нямат късмет да влязат нито в българския, още по-малко в европейския парламент. А вотът се концентрира вота на едно място – в „ Българска социалистическа партия за България ”, с цел да може в идващите години, лявото да има по-силно посланичество в Екологичен потенциал ”.

И в диалога дали лявото е раздробено добави: „ Много бих желал като идват ваши посетители от ГЕРБ – да ги питате за какво има толкоз десни партии на тези избори и за какво не са се обединили всички в ГЕРБ. Защото десните и центристите обединения са може би три четвърти от партиите, които вземат участие в изборите, левите са единствено три или четири. В Европейския парламент – в ЕНП има 5 или 6 десни партии, това не е ли накъсване? В ПЕС е единствено една ”, сподели Кристиан Вигенин и заключи:

„ Лявото въобще не е толкоз разединено, колкото се пробват да го показват. Този въпрос се задава, тъй като задачата е дребните партии да рутат Българска социалистическа партия, с цел да няма ляво, което да е вероятност за развиването на страната ”.

Водачът на евролистата на „ Българска социалистическа партия за България ” изрази увереността си, че на тези избори – и на национално и на европейско ниво, Българска социалистическа партия се отличава като опция, с политиките си, с проекта за развиване на България и за промени в Европейски Съюз. „ Отличава се като политическо държание - поредна и кардинална партия. И аз имам вяра, че гласоподавателите ще стартират да ценят позитивно това и ще гласоподават с 24 и в двете бюлетини ”, съобщи Кристиан Вигенин.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР